U bent hier

Is brood een dikmaker?

25 sep

Brood wordt vaak ten onrechte als dikmaker aanzien. Bij een gezonde voedingspatroon past ook volkorenbrood of andere gezonde broodsoorten met voldoende voedingsvezels. De grote dikmakers zijn vaak de vetrijke of suikerrijke smeersels en beleg.

5 redenen waarom brood past binnen een gezond voedingspatroon

1. Brood bevat veel koolhydraten, een belangrijke voedingsstof voor het menselijke lichaam. Koolhydraten zijn in de eerste plaats energieleveranciers, onder meer voor de hersen- en spiercellen.

2. Volkorenbrood bevat veel voedingsvezels, deze geven je een voldaan gevoel en zorgen voor een gezonde darmwerking.

3. Volkorenbrood bevat van nature veel mineralen, vooral ijzer en magnesium. IJzer is een bouwsteen van hemoglobine (de rode kleurstof in bloed) en myoglobine (zit vooral in de spieren), en speelt een rol in het zuurstoftransport. Magnesium is nodig voor de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren van spieren, zoals de hartspier.

4. Brood bevat ook vitaminen uit de B-groep, vooral vitamine B1 is belangrijk voor de werking van de hartspier en het zenuwstelsel, evenals vitamine B6 dat belangrijk is voor de stofwisseling en het bloed.

5. Brood is een bron van jodium (indien er bakkerszout is gebruikt), wat belangrijk is voor de productie van het schildklierhormoon. Deze hormonen zijn nodig voor de groei, ontwikkeling van je zenuwstelsel en je stofwisseling.

Kan je ook nog brood eten wanneer je wilt afvallen?

Veel mensen die willen afvallen laten als eerste brood achterwege. Toch is dit niet noodzakelijk. Geen enkel voedingsmiddel hoeft een dikmaker te zijn, ook brood niet.
Vooral volkorenbrood geeft je door het hoge gehalte aan voedingsvezel een voldaan gevoel waardoor je minder snel honger krijgt nadien. Dus dat is alleen maar gunstig wanneer  wilt afvallen.  Het is dus niet brood, maar meestal het beleg of smeersels die de grote boosdoener zijn.  Kies daarom voor mager beleg of smeersels.