U bent hier

Hoe vet is kaas eigenlijk?

01 mei

Hoe vet is kaas eigenlijk?

Kaas heeft helaas niet zo’n goede reputatie bij mensen die op hun gewicht letten. Geen wonder, want de meeste soorten zijn relatief vet en hebben daardoor een hoge energiewaarde. Maar kaas helemaal uit je eetpatroon schrappen, hoeft gelukkig niet. Als je de juiste keuzes maakt, dan past het prima binnen je Weight Watchers plan.

De voedingsstoffen in kaas
Kaas staat dan misschien bekend als een vetrijk product, maar het bevat ook veel gezonde voedingsstoffen. Naast hoogwaardige eiwitten, bevat het ook calcium, magnesium, zink en fosfor. In het melkvet zit bovendien vitamine A, betacaroteen (pro-vitamine A), een kleine hoeveelheid vitamine D en vitamine B2 en B12.

Hoe vet is kaas nu eigenlijk?
Op de verpakking zie je de aanduiding 30+, 48+, 60+ staan. Dit geeft het vetgehalte aan per hoeveelheid droge stof. Alle bestanddelen van de kaas, dus vetten, eiwitten, koolhydraten, mineralen, vitamines en water, vormen samen de kaasmassa. Onder de droge stof verstaan we de kaasmassa zonder water. Doordat kazen verschillen in het gehalte aan water, verschilt het vetpercentage van een jonge kaas 48+ en een oude kaas 48+ ook. Deze laatste bevat namelijk minder water.
Wat betekent dat voor een plakje kaas dat je op je brood legt? Het absolute vetgehalte van de kaas, dus het vetpercentage dat er daadwerkelijk in zit, kun je berekenen aan de hand van onderstaande formule:
Kaassoort X 0,5/0,6/0,7 = vetpercentage

Voorbeelden:
Harde kaas x 0,7= vetpercentage
Parmigiano Reggiano kaas (32+) x 0,7= 22,4% vet

Halfharde kaas x 0,6= vetpercentage
Goudse kaas (48+) x 0,6= 29% vet

Zachte kaas x 0,5= vetpercentage
Brie (70+) x 0,5= 35% vet

Een kort kaasoverzicht

Harde kaas
Hierbij kun je denken aan Parmezaanse kaas, Cheddar, Manchego en Emmentaler. 
Harde kaas heeft het langst gerijpt van alle kaassoorten: afhankelijk van de soort tussen de drie maanden en ruim drie jaar. Hoe langer de kaas rijpt, des te harder en intensiever de smaak wordt.

Halfharde kaas
Halfharde kaas zijn alle kaassoorten die goed in plakjes te snijden zijn. Hun consistentie is smeuïg tot stevig en de smaak mild tot pittig. De halfharde kaassoorten zijn bijvoorbeeld de bolvormige Edammer, abdijkazen en de Goudse kaas.

Zachte kaas
Door het hoge waterpercentage rijpt zachte kaas niet gelijkmatig, maar van buiten naar binnen. Als er in het midden een witte kern te zien is, dan is de kaas nog niet volledig doorgerijpt. 
Tot de zachte kazen behoren bijvoorbeeld brie en feta.

Verse kazen
Tot de verse kaassoorten behoren de kazen die niet of maar heel weinig hoeven te rijpen en meteen geschikt zijn voor consumptie. Door hun hoge watergehalte zijn ze naar verhouding kort houdbaar. Bij verse kazen kun je denken aan Hüttenkäse/cottage cheese of ricotta.

Weight Watchers kazen

Weight Watchers heeft een aanbod aan heerlijke plakjes kazen in verlaagd vetpercentage. Ideaal voor op een boterham of croque-monsieur, maar ook voor in gerechten zoals kip cordon bleu of uiensoep met kaaschips.